Paul van Schaik

Paulus Johannes Anthonius van Schaik (Rotterdam,12 februari 1968) is schrijver, muzikant en conceptueel kunstenaar. Hij is vooral bekend geworden als bassist van rockband Bad to the Bone.

Levensloop

Paul van Schaik werd geboren in Rotterdam Crooswijk. Hij studeerde enkele jaren wijsbegeerte en kunst- en cultuurwetenschappen aan de Erasmusuniversiteit. Ook bij zijn muzikale en journalistieke carrière was Rotterdam zijn woonstad. Centraal in zijn levensfilosofie staat dat de mens in de hemel woont alleen te dom is om dat zelf in te zien. Dat komt tot uitdrukking in zijn columns en boeken, die als manisch realistisch gekarakteriseerd kunnen worden.

Van Schaik heeft twee zoons, Milan en Mink, uit een relatie met Kira Groos. Hij was daarna getrouwd met Natascha Koelhof.

Solomon Soul

Werk

Van Schaik was vijftien jaar verslaggever voor bladen als Panorama, KIJK en Rails. Zijn specialismen waren misdaad, architectuur en popcultuur. Hij schreef vier boeken. ‘Allemaal Jongens die uit de voeten konden’, over Crooswijkse boksers. ‘Broodje Brood’ met broodje aap verhalen over Herman Brood. ‘Stoere Jongens’, een doe-boek voor vaders en zoons en ‘De Glamourpresident’, over de relatie seks, drugs en macht in het leven van John F. Kennedy. Ook verzorgde hij een hoofdstuk over de Rotterdamse georganiseerde misdaad in ‘Standplaats Nederland’, een boek onder redactie van Gerlof Leistra.

Met zijn uitgeverij Wonderland Publishing verzorgde hij onder meer het jubileumboek voor het Rotterdamse popfestival Metropolis, waarin voor het eerst augmented reality werd toegepast en livebeelden aan het geschreven woord werden toegevoegd.

Als rock ‘n’ roll promotor boekte hij met Get Yer Rocks Off diverse concerten in voormalig podium Waterfront, waaronder Mothers Finest en Hugh Cornwell. Ook deed hij een poging het eerste meerdaagse popfestival van Nederland, het Holland Pop Festival 1970, in ere te herstellen. Deze protestactie tegen het concern Live Nation/Mojo dat volgens hem het wereldwijde monopolie heeft verworven op de organisatie van popconcerten, leverde hem de geuzennaam ‘Meest verguisde festivalorganisator van Nederland’ op. Het zou het leidmotief vormen in de roman ‘Mijn Strijd 1 ½, memoires van een überwappie’.

Als muzikant was Van Schaik actief in de Aftrekkertjes, Zwit, Household Lunatics, Wallrus en Bad to the Bone.

Sport

Wielrennen 1979-1984 RWC Ahoy
Boksen 1992-2018 RBV Crooswijk

Overig

Uitgeverij Wonderland Publishing 2012-2016
Organisator themadiners, binnenvaartschip Succes, Rotterdam 2016-2017
Exploitant restaurant Local Legends, TU Eindhoven 2018-2020

Albums

Wallrus – The Wind Blows Witches from the Sky, 2003

Wallrus – Burn the Shivers, 2007

Bad to the Bone – Primitive Urge , 1998

Bad to the Bone –Thirteen, 2017

Books

Allemaal Jongens die uit de voeten konden, Trichis Publishing Rotterdam, 2002

Stoere Jongens, Forte, 2008 

Broodje Brood, Trichis Publishing, 2009

De Glamourpresident John F. Kennedy, Quest, 2009

Standplaats Nederland, Dutch Media Uitgevers, 2011