Top 10 grootste criminelen

SamKlepperPanorama top 10 criminelen aller tijden

Sam Klepper is de grootste crimineel in de Nederlandse geschiedenis. Dat blijkt uit de inschatting van vijf vooraanstaande misdaadverslaggevers. Panorama vroeg de experts om de vaderlandse  penoze tegen het licht te houden. Zij hingen de 10 grootste boeven aller tijden aan de schandpaal.

 

Wie is de grootste crimineel in Nederland? Bas van Hout, Marian Husken, John van den Heuvel, Gerlof Leistra en Joop Reichart wogen de misdaden van de vaderlandse penoze. Macht, vermogen en gewelddadigheid van de misdadigers werden op de weegschaal gelegd en afgezet tegen de criminele mogelijkheden van de tijd. Door de inzichten van de experts te combineren ontdekte Panorama dat Sammie “van de Westerstraat” Klepper de grootste boef is die Nederland ooit heeft gekend.

Het vergelijken van misdadigers is lastig. Want wie is er een grotere crimineel: een drugsbaron die anderen het vuile werk laat opknappen of een psychopathische seriemoordenaar? Panorama heeft besloten zich te richten op de georganiseerde criminaliteit. Op boeven die als maffiafiguren opereren.
“Dan blijft het nog steeds appels met peren vergelijken”, stellen de misdaadverslaggevers stuk voor stuk. Want het criminele klimaat in Nederland is sinds het Bruinsma-tijdperk verhard. Een gemiddelde hedendaagse gangster maakt al snel een grotere buit en komt eerder in een liquidatiecircuit terecht dan een misdadiger van begin twintigste eeuw. Bovendien weten ware godfathers uit de schijnwerpers van justitie en media te blijven. Hun kwaliteit is juist om ondergeschikten het vuile werk op te laten knappen.
Misdadigers die target van media en justitie zijn geweest komen daardoor automatisch hoger in de rangschikking.
Maar door de kennis van vooraanstaande misdaadverslaggevers -met hun bronnen in de onderwereld- te combineren wordt toch van alles duidelijk. Zoals de volgende gemeenschappelijke top 10 met als capo di tuti capi (baas der bazen): Sam Klepper .

1.  Sam Klepper
2.  Johnny Mieremet
3.  Klaas Bruinsma
4.  Stanley H.
5.  Willem Holleeder
6.  Cor van Hout
7.  Johan V.
8.  Sreten "Jotsa" Jocic
9.  Dino S./ Willem Endstra/ Etienne U.


Gerlof Leistra, misdaadverslaggever van Elsevier.

1.   Stanley H.
2.   Sreten “Jotsa” Jocic
3.   Klaas Bruinsma
4.   Willem Holleeder
5.   Johan V.
6.   Sam Klepper
7.   Etienne U.
8.   Cor van Hout
9.   Greg R.
10. Mink K.

Toelichting:

“Stanley H. is gewoon de baas in de Nederlandse onderwereld. Hij is een gewetenloze, harde figuur. H. staat boven Holleeder. Aan hun groep kunnen zeker twaalf liquidaties worden toegeschreven. Waarschijnlijk heeft H. nooit zelf de trekker overgehaald. Dat is ook typerend voor een leider in de onderwereld. Zelf schieten? Je zou wel gek zijn! Zulke mannen zeulen ook niet zelf met dozen drugs. H. heeft in de onderwereld respect afgedwongen met zijn vele ontsnappingen uit de gevangenis. Het is een heel slimme man die de aandacht altijd van zich weet af te leiden.”

“De Joegoslaaf Jocic speelt al sinds midden jaren tachtig een sleutelrol in het milieu. Nadat hij ruzie kreeg met Bruinsma zijn er vijftien liquidaties aan hem toegeschreven. Hij is daar nooit voor veroordeeld. Jocic is in 2006 uitgeleverd aan Servië. Daarvoor is hij twintig jaar in Nederland actief geweest. Hij heeft een Nederlands paspoort en een Nederlandse vrouw. Wat mij betreft is hij een Nederlander. Hij is overigens alweer op vrije voeten en bemoeit hij zich weer met de gang van zaken in Nederland.’

“Klaas Bruinsma is de eerste grote maffiabaas in Nederland. Hij heeft met zijn groepering niet alleen een rol gespeeld in de drugshandel, ook worden er meer dan twaalf liquidaties aan zijn groep toegeschreven. Stanley H., Jan Femer en Mink K. hebben hem opgevolgd. Femer is inmiddels geliquideerd en K. zit alweer jaren vast.”

“Holleeder is heel machtig maar zijn rol is uitgespeeld. Ik ga er vanuit dat hij voor afpersing en liquidaties wordt veroordeeld en levenslang krijgt.”


John van den Heuvel, misdaadverslaggever bij De Telegraaf, RTL Boulevard en misdaadprogramma Bureau Misdaad.

1.  Stanley H/ Dino S.
3.  Johnny Mieremet/Sam Klepper
5.  Willem Holleeder
6.  Cor van Hout
7.  Johan V.
8.  Desi Bouterse
9.  Klaas Bruinsma
10. Etienne U.

Toelichting:

“Stanley H. draait al jaren mee. Begin jaren tachtig was hij al een heel grote boef. Dino S. is daar begin jaren negentig bijgekomen. Het zijn een beetje de stille vennoten van Holleeder. Holleeder is bij het grote publiek bekender, maar H. en S. bepalen al sinds lange tijd wat er binnen de onderwereld gebeurd.”

“Sam Klepper en Johnny Mieremet waren grotere criminelen dan Willem Holleeder. Ze waren gewelddadiger. Dat staat vast. Maar door hun vroegtijdige dood zijn ze uiteindelijk niet voor feiten veroordeeld. Klepper heeft me wel eens verteld dat hij met Mieremet in elke geval verantwoordelijk is voor meer dan tien liquidaties.”

Opmerkelijk in de rangschikking van Van den Heuvel is Desi Bouterse op nummer 8. “Hij heeft een Nederlands paspoort gehad en is dusdanig aan Nederland verbonden dat hij niet aan het rijtje mag ontbreken. Bouterse is een grote boef. Hij moet nog steeds elf jaar gevangenis uitzitten wegens cocaïnesmokkel en zal binnenkort terecht staan voor de decembermoorden. Als leider van het Suri-drugskartel is hij waarschijnlijk voor veel meer moorden verantwoordelijk.”


Bas van Hout, misdaadverslaggever voor diverse media. Met zijn magnum opus, het boek “De jacht op de erven Bruinsma”, gaf hij justitie het nakijken. Die bleek tijdens het IRT onderzoek op de verkeerde (Delta) top criminelen te jagen.

Van Hout: “De top 10 criminelen? Daar doe ik niet aan mee. Dat is een waardeoordeel. Bovendien, de grootste criminelen in Nederland zijn onbekenden voor het publiek. Ik ken er een dozijn waarvan niemand ooit gehoord heeft. Stuk voor stuk groter dan Holleeder, Bruinsma of wie dan ook. Behoefte om die namen te verklappen voel ik niet. Wel kan ik de grootste criminele targets van justitie en de media aanwijzen”.

1.  Klaas Bruinsma
2.  Willem Endstra
3.  Johnny Mieremet/ Sam Klepper
5.  Robert Mink K.
6.  Willem Holleeder
7.  Cor van Hout
8.  Johan Verhoek
9.  Charles Zwolsman/ Etienne Urka

Toelichting:
“Over Bruinsma is van alle Nederlandse misdadigers het meest gepubliceerd. Hij is de meest tot de verbeelding sprekende misdadiger. De eerste echte Nederlandse godfather is dus mijn nummer 1.”

“Willem Endstra wordt gezien als de bank van de onderwereld maar hij was veel meer dan dat. Endstra was een leider. Een grote en een slimme ook. Endstra had kennis van 25 moorden in het criminele circuit. Zelfs voordat ze gepleegd werden. Dat kan alleen als je zelf belanghebbende bent.”

“Mieremet en Klepper zijn de meest gewelddadige criminelen die Nederland gekend heeft.”
Van Hout illustreert dat aan de hand van een gesprek dat hij voerde met Sam Klepper. Het ging over een pesterijtje van een kassier in een amusementshal van Klepper, Mieremet en Bruinsma.
Van Hout: “Ze wilden van hem af en begonnen hem te pesten. Door zijn salaris niet uit te betalen. ‘Dan haal ik het zelf wel uit de kas’ had de kassier gereageerd.
Werd-ie ‘s avonds neergeslagen. Op weg naar het Waterlooplein waar hij woonde. Hij werd wakker in een plas van bloed, helemaal in shock. Hij had geen handen meer. Alleen nog bloedige stompen met vezels en botten.”
Van Hout sprak Klepper daar op aan: “Vind je dat geen overkill? Zo’n ongevaarlijk iemand die nog geen deuk in een pakje boter slaat, om die met een ramboknife, -dat dacht justitie toen-, zijn handen af te zagen. Klepper: ‘Dat was niet met een ramboknife, het was met een bijl. Hè Johnny?’ ‘Ja’ reageert Johnny, ‘met een botte bijl!’”


Marian Husken, misdaadverslaggever bij Vrij Nederland. Ze schreef toonaangevende boeken als Deals met Justitie, In de ban van Klaas Bruinsma en Handboek Holleeder (samen met Harry Lensink,)

Husken stelt dat het onmogelijk is om te bepalen wie de grootste misdadiger aller tijden is omdat justitie lang niet alle grote criminelen in het vizier heeft. Opdrachten voor liquidaties in het onderwereldcircuit worden volgens haar gemeenschappelijk genomen door de godfathers van Nederland.
Maar juist deze beslissende figuren weten door een combinatie van macht, geweld en gewiekstheid uit de schijnwerpers te blijven. Een ander dilemma waar ze zich als integer misdaadjournalist bij zo’n rangschikking voor gesteld ziet: zolang een crimineel niet voor zijn daden is veroordeeld kan elke beschuldiging aan zijn adres worden opgevat als laster en smaad.
Husken: “Willem Endstra is bijvoorbeeld nooit veroordeeld. Maar qua vermogen komt hij hoger uit dan de gekende 'Bruinsma-erven' Stanley H., Mink K., Sam Klepper, John Mieremet, Ronald van Essen, Ton van D. en Jan Femer. Al deze  criminelen belegden hun crimineel verdiende geld bij 'onderwereldbankier' Willem Endstra.”
Husken stelt dat het vermogen het meest bepalend is voor de macht van een crimineel. De geroofde buit is daarom beslissend in haar rangschikking.

1.    Anoniem 
2.    Sam Klepper/Johnny Mieremet.
4.    Peter van D./Robbie van L.
6.    Familie Verhagen uit Den Haag
7.    Cor van Hout
8.    Johan V. 
9.    Klaas Bruinsma
10.  Charles Z.

Toelichting:

“Mijn nummer 1 is anoniem. Voor de ware capo di tuti capi (baas der bazen) zijn meerdere allochtone en autochtone kandidaten aan te wijzen die zich niet laten pakken door justitie en/of fiscus.”

“Klepper en Mieremet zijn door de fiscus aangeslagen voor dertig miljoen. Naar eigen zeggen gingen ze bovendien prat op een groot aantal liquidaties.”

“Peter van D.en Robbie van L . waren justitie jarenlang te slim af. Ze kon maar niet bewijzen dat D. en Van L. de XTC koningen van Nederland waren. De heren moeten dus zijn binnengelopen.”

“De familie Verhagen uit Den Haag is volgens het Verenigde Naties crime jaarboek de grootste criminele organisatie van Nederland. Die inschatting is gebaseerd op een wetenschappelijke publicatie van Peter Klerks. Saillant detail: In werkelijkheid gaat het om de familie S., maar het crime jaarboek heeft het pseudoniem overgenomen.”


Joop Reichart is al meer dan twintig jaar misdaadverslaggever bij Panorama.

1.  Klaas Bruinsma
2.  Stanley H.
3.  Sam Klepper/Johnny Mieremet
5.  Sreten “Jotsa” Jocic
6.  Willem Holleeder
7.  Etienne U.
8.  Cor van Hout
9.  Willem Endstra
10. Dino S.

Toelichting:

“Klaas Bruinsma was de eerste godtfather in Nederland. Met hem is de georganiseerde misdaad hier begonnen. Veel jongens uit zijn groep zijn later tot grote (misdaad)hoogte gestegen.
Bruinsma is de onbetwiste nummer 1.”

“Als je de naam Stanley H.laat vallen bij bronnen in de onderwereld dan valt het stil. Over hem willen ze niet praten, dat vinden ze te link. Dat sterkt het vermoeden dat hij op dit moment de echte baas is in de onderwereld.”

“De naam Jocic zingt al rond zolang ik verhalen over misdaad maak. Hij is hier al meer dan twintig jaar actief dus ik vind hem een Nederlander. Jocic is meedogenloos. Ter illustratie: Zijn groep wilde iemand liquideren maar schoot de verkeerde van zijn fiets. Toen ze daar achterkwamen hebben Jocic en zijn kompanen daar hartelijk om gelachen. Zo van ‘foutje bedankt ’. Zo’n type is Jocic.”

Wie zijn ze dan?

1. Sam Klepper
Leeftijd: 40 jaar (29 april 1960 -10 oktober 2000)

2. John Mieremet
Leeftijd: Mieremet: 45 jaar (10 mei 1960 - 2 november 2005)

Bijnaam: Duo Spic en Span
Klepper: Specialisatie: drugs- en wapenhandel, afpersing, geweld.

Sam Klepper en John Mieremet of “De Schele” maken begin jaren tachtig deel uit van de Kinkerbuurtbende De Denkers. Met grondig voorbereide bankovervallen, die nooit worden opgelost, vergaren ze miljoenen guldens. Midden jaren tachtig sluiten ze zich aan bij maffiabaas Klaas Bruinsma. Johnny en Sam krijgen de leiding over de divisie speelautomaten. Het duo verwerft de bijnaam Spic & Span, omdat ze hun omgeving altijd ‘zo keurig’ opruimen. Na de moord op Bruinsma neemt de macht van deze bikkelharde killers, zoals justitie ze noemt, alleen maar toe. Ze vinden aansluiting bij de groep Mink K., Stanley H. en Jan Femer. Eind jaren negentig sluit ook Willem Holleeder zich bij de groep aan.
In het Panda-onderzoek dat halverwege de jaren negentig naar de twee wordt ingesteld blijkt dat ze banden onderhouden met de Italiaanse maffia en actief zijn in heel Europa.
Op 10 oktober 2000 wordt Klepper op 40-jarige leeftijd vermoord in Amsterdam. Een dader is nooit aangewezen. Kleppers begrafenis op 17 oktober baart veel opzien. Hij wordt door honderden Harley Davidsons begeleid naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam. Postuum wordt hij tot Hells Angel bevorderd.
Mieremet wordt op 2 november 2005 in Thailand geliquideerd. Ook zijn moordenaar is nog niet  ontmaskerd.
Hoewel de daden van de twee, waaronder de vermeende vijftien liquidaties, niet los kunnen worden gezien wordt de gewelddadige Klepper door insiders  toch een grotere crimineel genoemd.

3.
Naam: Klaas Bruinsma
Bijnaam: De Dominee, Lange Frans
Leeftijd: 37 (6 oktober 1953 - juni 1991)
Specialisatie: Hasjtransporten

Klaas Bruinsma is de meest tot de verbeelding sprekende crimineel van Nederland. Hij wordt gezien als de eerste echte Godfather van de Lage Landen. Zijn bijnaam De Dominee dankt de maffiabaas aan zijn zwarte kleding en zijn neiging te preken tegenover ondergeschikten. Bruinsma geeft in de jaren tachtig leiding aan een groeiende schare beroepscriminelen en zet enorme internationale transporten op. Even is hij zelfs de grootste hasjhandelaar van Europa. Later handelt hij ook in harddrugs.
De Dominee houdt er een exorbitante levensstijl op na. Hij woont in de duurste hotels, wordt omringt door bodyguards, rijdt in Ferrari's en spendeert een vermogen in dure seksclubs. Een hardnekkige cocaïneverslaving zorgt ervoor dat Bruinsma steeds meer mensen in de onderwereld tegen zich in het harnas jaagt.
Met vier schoten wordt hij op 27 juni 1991 om het leven gebracht op de parkeerplaats voor het Amsterdamse Hilton. Voormalig rechercheur Martin H. wordt als dader aangewezen.

4
Naam: Stanley H.
Bijnaam: De ouwe
Leeftijd: 60 (1946)
Specialisatie: Drugs-, wapen-, gokhandel en afpersing

Hij is waarschijnlijk de grootste boef van dit moment, de Hagenees Stanley H. Maar hard bewijs is er (nog) niet want H. opereert al jaren in de schaduw. Als een ware 'capo di tutti capi' (baas der bazen) laat hij anderen het vuile werk opknappen. Zijn naam komt zelden in rechtszaken voor. Eén keer treedt stille Stan uit de anonimiteit. Vermomd met bril en snor verschijnt hij in 1985 in de talkshow van Sonja Barend. Hij is zojuist ontstapt uit de gevangenis en komt even melden dat hij toch best een "goeie jongen" is.
De provocatie komt hem duur te staan. Binnen een mum zit hij weer achter de tralies.  Een les die Stanley H. goed in zijn oren heeft geknoopt. Publiciteit is voor gangsters maar al te vaak een voorbode van de ondergang. H. werkt zich via de Deltaorganisatie, de bende die na de dood van Klaas Bruinsma de drugshandel controleert, op tot de stille grote leider op de achtergrond. Met het proces van Willem Holleeder, (tot voor kort bestempeld als baas der bazen), in aantocht is de verwachting dat H. als Godfather wordt ontmaskerd.

5. 
Naam: Willem Holleeder
Bijnaam: De Neus
Leeftijd: 48 (29 mei 1958)
Specialisatie: Ontvoering, afpersing

De misdadige loopbaan van Willem Holleeder, alias de Neus, begint op het schoolplein van de Mavo aan het Amsterdamse Frederik Hendrikplantsoen. Samen met zijn vriendje Cor van Hout perst hij medeleerlingen af. Cor is bemiddelaar, Willem de geweldsman. Een rollenspel dat Holleeder in zijn latere criminele carrière herhaalt. Dan speelt hij de bemiddelaar en zijn rijke vastgoedeigenaren het slachtoffer.
Als een van de ontvoerders van Alfred Heineken verwerft Holleeder in 1983 bekendheid in de misdaadwereld. Na zijn vervroegde vrijlating (hij zit zes van elf jaar) zet hij zijn praktijken voort. Eerst samen met Van Hout, later zoekt hij samenwerking met het duo Spic en Span. Wat een breuk met zijn vaste maatje Van Hout betekent. De Neus onderhoudt contacten met de Joegoslaven en heeft aansluiting bij de Hells Angels. Volgens justitie vormt hij het motorclubje om tot een grote drugs- en afpersbende.

6. Cor van Hout
Bijnamen: Flipper, Flip
Leeftijd: 45 (18 augustus 1957 - 24 januari 2003)
Specialisatie: Ontvoering, dubieuze handel.

Zijn bijnaam dankt hij aan zijn liefde voor het flipperspel, zijn bekendheid aan Freddy Heineken. Flipper was het brein achter de ontvoering van de biermagnaat. Samen met zijn zwager Holleeder wordt hij daarvoor in 1984 in Frankrijk gearresteerd. Nadat de twee in 1991 vrijkomen bouwen ze een bende op die grote belangen heeft in de seksbranche, hasjhandel en onroerend goed.
Op 38-jarige leeftijd overleeft Van Hout een aanslag in Amsterdam. Hij houdt daar Klepper en Mieremet voor verantwoordelijk. Als Holleeder later aansluiting zoekt bij dit gevreesde duo ontstaat een breuk tussen de bloedbroers Flipper en De Neus.
Van Hout bouwt vervolgens zijn hasjhandel uit en wordt in 1998 tot 4,5 jaar cel veroordeeld.
In totaal wordt er drie keer een aanslag op zijn leven gepleegd. Die op 24 januari 2003 in Amstelveen overleeft hij niet.
In een witte lijkkoets voortgetrokken door acht paarden en gevolgd door vijftien witte Mercedessen wordt zijn kist dwars door Amsterdam gereden. Met de protserige ceremonie, die tot kamervragen leidt, troeft hij postuum die van zijn aartsrivaal Sam Klepper af.

7.
Naam: Johan V.
Bijnaam: De Hakkelaar, De zigeunerkoning
Leeftijd: 52 (2 juli 1954) 
Specialisatie: Drugshandel

Johan V. woont tegenwoordig teruggetrokken op een woonboot bij Medemblik. Het grootste deel van zijn criminele fortuin heeft hij moeten inleveren. Maar van wat er nog over is zouden u en ik de rest van ons leven niet meer hoeven te werken. Onze kinderen trouwens ook niet.
De kamper Johan V. wordt de Hakkelaar genoemd omdat hij stottert en ooit werkzaam is bij het pompstation De Hackelaar bij Muiden. V. formeert een bende van kampers die gelijk optrekt met die van Klaas Bruinsma. Na de dood van Bruinsma in 1991 overtreft de woonwagenbewoner zijn rivaal. Ging het bij Bruinsma om honderden kilo's softdrugs, Johan V. wordt in 1998 in hoger beroep veroordeeld voor de smokkel van tweehonderdduizend kilo's.
Zijn organisatie, door justitie Octopus genoemd, heeft misdaadtentakels in de bovenwereld. De Hakkelaar heeft van douaniers tot politie en personen in de hoogste kringen in zijn greep. V. krijgt in 1998 vijfenhalf jaar cel aan zijn broek.

8. Sreten "Jotsa" Jocic
Bijnaam: Joca Amsterdam
Leeftijd: 45  (1961)
Specialisatie: drugshandel

Jocic is een Amsterdamse misdadiger, van Joeslavische komaf. Een gewetenloze boef die   telkens de gerechtelijke dans weet te ontspringen. Maar liefst vijftien moorden schrijft justitie aan hem toe, waaronder de moorden op Sam Klepper en Jan Femer in 2000. Maar elke keer ontbreekt voldoende bewijs om hem op te kunnen sluiten. Op één keer na. Want in 1993 wordt hij bij verstek veroordeeld voor het beschieten van een politieman. Als justitie hem later toch te pakken krijgt wordt hij in maart 2006  uitgeleverd aan Servië. Daar moet hij terecht staan wegens een dubbele moord. Vrolijk fluitend loopt hij echter een paar maanden later al weer buiten. Op borgtocht vrijgelaten. Vermoedelijk omdat een getuige zijn verklaring heeft veranderd.
Naar verluidt heeft Jocic zijn meer dan dertig jaar durende misdadige carrière inmiddels weer opgepakt.

9.
Dino S.
Leeftijd: 46 (1960)
Specialisatie: drugshandel, afpersing.

Dino S. is bij het grote publiek relatief onbekend, toch speelt hij al jaren een grote rol in de vaderlandse onderwereld. De man uit Purmerend wordt door Endstra zelfs gevaarlijker dan Willem Holleeder geacht. De criminele loopbaan van Dino S. begint in het Volendam van de jaren tachtig. Als portier raakt freefighter S. regelmatig betrokken bij vechtpartijen. Een keer gaat het goed mis: Dino tuigt op 12 februari 1989 iemand zó ernstig af dat hij overlijdt. Hij krijgt vier jaar cel. Na zijn vrijlating komt S. in aanraking met de machtigen in de onderwereld.
Hij werkt in de schaduw van kopstukken als Mink K. en Jan Femer. Na de moord op Femer en de arrestatie van K. neemt S. hun corrupte politiecontacten over en dringt door tot de top. Dino S. wordt internationaal gezocht.

9.
Willem Endstra 
Bijnaam: Stille Willem
Leeftijd: (12 januari 1953 - Amsterdam, 17 mei 2004)
Specialisatie: Creatief bankieren.

Als John Mieremet  in dagblad de Telegraaf in 2002 Willem Endstra als 'bankier' van de onderwereld bestempelt worden vermoedens bevestigd. De vastgoedhandelaar houdt zich bezig met witwaspraktijken. Tot dan is hij alleen verdachte. In 1992 bijvoorbeeld is hij beschuldigd van het witwassen van geld van de bende van XTC handelaar  Ton van D.. 
Als na de openlijke beschuldiging van Mieremet in het maandblad Quote een foto verschijnt waarop Endstra  met Holleeder is te zien, wordt zijn ontkenning wel heel ongeloofwaardig. Dat hij zelfs meer was dan “alleen maar” een witte boorden crimineel blijkt uit zijn fameuze achterbankgesprekken met de CIE. Endstra zegt weet te hebben van meer dan 25 liquidaties in het circuit. Zulke informatie kan je volgens kenners alleen hebben als je zelf betrokken bent.

9. Etienne U.
Bijnaam: De Generaal, Eutje
Leeftijd: 52 (4 augustus 1954)

Etienne U. wordt bekend als rechterhand van Bruinsma. U., alias De Generaal, is een intelligente misdadiger die in 1956 Paramaribo voor Nederland verruilt. Via jeugdbendes werkt hij zich op tot de criminele top. Die wordt in de jaren tachtig aangevoerd door Klaas Bruinsma. Etienne wordt zijn lijfwacht, maar ontwikkelt zich snel tot de tweede man in de organisatie.
Na de moord op De Dominee neemt U. ,volgens justitie, de leiding van zijn organisatie over.
Het speciaal daarvoor in het leven geroepen  Interregionaal Recherche Team (IRT) opent in 1992 de jacht op zijn bende met het fameuze Delta onderzoek. Een onderzoek dat volkomen ontspoort. Jarenlang worden er grote hoeveelheden drugs ‘gecontroleerd’ doorgevoerd zonder de topcriminelen te ontmaskeren. Achteraf blijkt de vermeende Deltatop niet eens te bestaan.
Uiteindelijk wordt U. in 1998 veroordeeld wegens hasjhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar in hoger beroep wordt De Generaal vrijgesproken. Wel mag hij 6 miljoen gulden aan de belasting ophoesten.